2012-03-19

Rysk operation i Dagestan

I början på året resonerade jag kring de ryska möjligheterna att genomföra en större operation i Dagestan. Nu tycks detta ha besannats i takt med bättre väder, då Bloomberg rapporterar från ryska källor att stora förband ur inrikestruperna förts över under slutet av förra veckan från Tjetjenien till Dagestan för anti-terroristoperationer.

Som vanligt vid snabba händelseutvecklingar varierar uppgifter stort om omfattningen. Vissa uppgifter talar om 20000 - 25000 soldater medan sekreteraren i Dagestans säkerhetsråd talar om rutinartade rotationer. De ryska källornas källor talar om de största truppförflyttningarna på tio år i Tjetjenien. Det ryska inrikesministeriets hemsida för norra Kaukasus bekräftar att någon form av förflyttning i större skala skett från Tjetjenien till Dagestan.


Fördelarna för Ryssland är fortfarande desamma som jag räknade upp förra gången. För det första behöver de ryska myndigheterna få ned våldsnivån i den livskraftiga salafistiska motståndsrörelsen som genomför flera attentat i veckan i delrepubliken. Dagestan har en särskild ställning i Kaukasus som en slags vagga för islam i regionen. Genom att ta kontrollen hårt över republiken kan de ryska myndigheterna möjligen minska hotet mot de olympiska vinterspelen i Sotji längre västerut. Dessa spel är ett hett mål för diverse islamistiska organisationer i regionen

Vidare kan Ryssland i ett senare skede föra över reguljära arméförband till Dagestan, vilket skulle öka trycket på både Georgien och Azerbaijan. Aptiten för dessa att genomföra militära äventyr mot Sydossetien respektive Armenien över Nagorno-Karabach kan antas minska med tunga arméförband tio-femton mil från dessas huvudstäder. Dessutom sätter Ryssland indirekt press på energitransporten Baku-Tblisi-Ceyhan (Turkiet) som konkurrerar med de ryska planerna på South Stream. Vill aktörer investera miljardbelopp i en rörledning som när som helst kan behärskas av ryska stridskrafter?

Den återstående fördelen med att behärska Dagestan är det förbättrade utgångsläget för operationer i och kring Kaspiska havet. Sådana skulle kunna bli aktuella i händelse av att Iran bestämmer sig för att utvidga sina operationer i en oväntad och oönskad riktning.


Som synes flera flugor i en smäll. Lägger vi sedan ihop detta med kvällens rapporter om att ryska anti-terroristtrupper skickats till underhållsbasen i Tartus, Syrien, så framskymtar bilden av en allt annat än overksam rysk statsledning. Ryska möjligheter avseende Syrien skrev jag om i november. Att ha fördelar i utgångsläget inför större förlopp är en god strategi. I gynnsamma fall bäddar en sådan för taktiska segrar.

2012 blir ett hett år.


DN
Oplatsen skriver om att eventuella förband i Tartus troligen rör sig om Svarta havs-flottans bassäkerhetsförband (Spetznaz PDSS), vilket verkar rimligt.

Du vet väl om att du kan följa oss på Facebook: Försvar och Säkerhet och på Twitter @Forsvarsakerhet