2011-03-21

Kajsa Warg goes Libya

Splittringen i ledningen av aktionen/operationen/kriget (välj själv) mot Libyen tar sig allt märkligare uttryck.

Italien har ställt ultimatum om att NATO ska leda operationen, annars kommer Italien inte upplåta några baser för flygförbudszonen. Det är, enligt de uppgifter jag har sett, Turkiet och Frankrike som från olika perspektiv motsätter sig att NATO tar ledningen.

EU:s höge representant, baronessan Ashton, gick idag ut och förklarade att Arabförbundets generalsekreterare Amr Moussa var felciterad om sin skepsis till hur upprättandet av flygförbudszonen har gått till. Medier på den nivån som världens ledare uttalar sig inför brukar väldigt sällan citera fel. Och det blir än märkligare att Amr Moussa själv inte begär rättelse.

Bulgariens premiärminister Boyko Borisov förklarade att landet inte deltar eftersom det inte finns formulerade mål och strategier för att uppnå några mål. Han uttalade också "I hope that today Nato will take over command so that at least we know who is in charge."

Bulgariens president Georgy Parvanov fyllde i: "In my view there should have been a common Nato stance before the strikes began and not now when the military intervention is already a fact."

Finlands utrikesminister intervjuades av YLE och sa efter mötet med EU:s utrikesministrar att det inte kommer bli något finskt deltagande i en flygförbudszon. Andra former av begäran är landet beredda att överväga. Stubb pekade på att operationen inte leds av NATO:

“Nato’s Secretary General was not even invited to Paris, where the international community held a meeting yesterday," Stubb says. "The meeting was attended by the President and Foreign Minister of the EU, but no representative of Nato was present.”

Under tiden säger befälhavaren för Operation Odessey Dawn, Carter Ham, enligt Wired Danger Room att han inte har något att uppdrag att stödja rebellerna och att en möjlig utgång är att Khaddafi sitter kvar. Samtidigt säger amerikanska utrikesdepartementet att målet är att tvinga Khaddafi lämna ifrån sig makten.

Avslutningsvis så har president Medvedev offentligt tillrättavisat sin premiärminister Vladmir Putin sedan denne kallat resolutionen mot Libyen för ett rop på korståg. Rysslands president förklarade att Ryssland inte lade in sitt veto för att han ville skydda Libyens befolkning. Han har också idag avskedat landets ambassadör till Libyen, antagligen för att denne tagit parti för Khaddafi.


Oavsett hur väl vi alla vill skydda Libyens folk från ett inbördeskrig och en brutal diktator, så blir saker inte bättre för att man rusar oövertänkt in i en väpnad konflikt. Det finns skäl att tänka efter hur vi ska handla för att åstadkomma maximalt skydd för befolkningen och försvara våra egna intressen när målen, medlen och ledningsförhållandena är så oklara.

Sedan är det dags för en noggrann utvärdering med slutsatser för vår säkerhet av främst den europeiska soppa vi har sett tillredas av alltför många kockar.

DN
DN
SvD
SvD
Expressen
Expressen
Aftonbladet
Aftonbladet